Je hebt eerst een gedachte en dan een gevoel of is het andersom? 

Ik kan me herinneren dat ik soms wat onhandig was toen ik klein was en dat ik vaak struikelde. Als ik dan thuiskwam kreeg ik een knuffel, wat sterilon op de wond (auw!!) als het nodig was, even dapper zijn, een kusje erop en het was over. Eh… vooral niet te lang miepen. Er werd energie opgeslagen in mijn lichaam (emotionele en fysieke) en onbewust vastgehouden. Als een imprint. De emotie werd niet compleet doorvoeld en verliet mijn lijf niet. 

Dit niet miepen, was blijkbaar super dapper en het was niet de bedoeling om teveel laten zien, niet te lang of te hard huilen en dan volgde de glimlach. Deze woorden, gedachten en acties werden aan de situatie gekoppeld en netjes opgeborgen in de bibliotheek van de mind onder het kopje : vallen en opstaan, niet huilen is dapper. Imprint gemaakt in het mentale lichaam. 


Dit is maar een klein incident en een klein voorbeeld en toch heeft het veel impact gehad in mijn gedrag. Namelijk: bij pijn, niet miepen. Be strong. 


Wat nu als we hetzelfde doen bij het ‘dealen’ met trauma’s? Want ook daar komt de emotionele energie die bij het trauma wordt gevoeld vrij in het lichaam en wordt deze opgeslagen. Deze energie kan daar nog altijd vastzitten. Al van vele jaren geleden. De energie achter de emotie. 

De emoties die je opgeslagen hebt in je lichaam (in je emotionele lichaam en fysieke lichaam) voelen als een onderliggende, altijd aanwezige stroom van energie. En energy flows where attention grows. Dus hier komt onze mind in the picture. 

Maar je begrijpt wellicht wel dat wanneer je alleen je gedachten gaat veranderen, dat hiermee de emotie- energie niet verdwijnt en dus het gevoel nog steeds aanwezig kan zijn. En daar staan vele mensen niet bij stil. 


Hoe vaak lees je niet: verander je gedachten en alles wordt beter? Je zal het misschien zelfs meerdere malen geprobeerd hebben. Ik wel in ieder geval. I know I have done that!! 


Alles werkt samen. Je gevoelens, je emoties, je gedachten, je fysieke informatie én de actie die je onderneemt. Want die is cruciaal in je helingsproces. 


Helingsproces klinkt voor velen zeer zwaar. En toch is dat wat het is. 


Als ik terugdenk aan die kleine valpartijen kan ik mezelf de volgende vragen stellen: Laten mijn gedachten mij iets voelen? Als ik denk aan die open knietjes, dan zou ik me weer klein kunnen voelen, verdrietig zielig, beetje bang en gespannen. 


Laten mijn gevoelens me iets denken? Als ik me dan bijvoorbeeld gespannen voel, dan zullen mijn gedachten (en dit worden er steeds meer) mijn gevoel ondersteunen en in de richting gaan van spanning en alles dat er maar mee te maken heeft of enigszins op lijkt. 


Het is een interessante vraag, vind je niet? Heb je eerst gedachten of eerst emoties? Wat het antwoord is? 


Daar zijn de meningen over verdeelt. Research verteld ons nu, dat sensorische input ( prikkels die je via je lichaam binnen krijgt verwerkt in je hersenen) altijd door het emotionele deel van je hersenen gaat voordat het de frontale cortex bereikt ( het gedeelte in het brein dat ons rationeel laat denken). Dus komt de emotie eerst en dan pas de gedachten. 


Er is wel een reden waarom dit lastig is om te begrijpen. We hebben nu eenmaal geleerd om alles te rationaliseren en te verklaren en onze emoties uit te zetten. We hebben geleerd om niet al te veel te voelen of er niet over te praten en om de signalen die onze lichamen ons geven te negeren. 

Maar waarom hebben we niet geleerd om te stoppen met denken? Het denken is hèt belangrijkste aspect geworden in ons leven in de wereld waarin we leven. 

Dus in plaats van dat we leven in ons lichaam en onze gedachten gebruiken als informatiebron en hulpmiddel, leven we nu in onze mind en gebruiken we ons lichaam als vervoersmiddel. 


En dan wordt dit ook nog eens gesteund door de duizenden coaches en programma’s die vertellen dat je vooral je mind moet veranderen om een beter leven te creëren. En dit is naar mijn mening niet volledig. Er is soms echt meer nodig om jezelf vrij te maken van je zelfpraat, je emoties en gevoelens. 


You need to Feel it to heal it 


Maar daarover later meer… 


Oh ja… Ik zal je mijn antwoord op de vraag ook nog even geven: 

Eerst voel je, dan denk je ( verklaar je, sla je op en plak je de emotie, gevoel, ervaring, interpretatie aan elkaar vast). Dat is mijn ervaring, dat heb ik bemerkt tijdens mijn helingsproces en zo pak ik het ook nog altijd aan bij mijzelf en mijn cliënten. Dat voelt helemaal goed. 


Fijne maandag! 

Scroll naar boven